Preventivnim pregledima sprečimo rak grlića materice

Povodom sedmice prevencije raka grlića materice, koja se krajem januara  svake godine obilježava u zemljama Evrope i u Foči je predavanje pod nazivom “Stop raku grlića maternice”, organizovao Institut za javno zdravstvo RS Regionalni centar Foča, Medicinski fakultet i Dom zdravlja.

Na ovaj način organizatori su željeli apelovati na žene da se redovnom kontrolom, samo jednim pregledom godišnje, karcinom može otkriti u početnoj fazi čije je izlječenje tada moguće.

Rak grlića materice je drugi najčešći rak kod žena nakon raka dojke, a treći uzrok smrtnosti kod žena oboljelih od raka. Procjenjuje se da u Evropi svakih 18 minuta, a u svijetu svake minute jedna žena umre od raka grlića materice.

U razvijenim zemljama svijeta pojava tog oboljenja stavljena je pod kontrolu zahvaljujući preventivnim pregledima koji kod nas još uvijek nisu dovoljno zastupljeni, pa je time i incidenca oboljevanja od raka  grlića materice još uvijek visoka.

Predavanju, koje je sinoć održano u CKI, prisustvovao je veliki broj naših sugrađanki, a organizatorima i predavačima uputile zahvalnost.

Da bi se povećala svijest žena u RS kada je riječ o oboljevanju od karcinoma grlića materice, Ministarstvo zdravlja RS zajedno sa Institutom za javno zdravstvo RS,  Medicinskim fakultetom i Domom zdravlja željelo je da poveća svijest naših građanki o značaju preventivnih mjera. Željelo je uputi i neke ključne poruke ženama da je preventi pregled i papa test koji se radi jednom godišnje za sada najbolja preventivna mjera.

Prodekan za nauku i istraživanje Medicinskog fakulteta Foča, profesorica Biljana Mijović je rekla:

“Ministarstvo zdravlja RS već godinama primjenjuje na terenu program prevencije hroničnih nezaraznih bolesti pa i karcinoma grlića materice. Ove mjere polako počinju da daju svoje rezultate i mi se, kada je u pitanju rak grlića materice, po oboljevanju nalazimo na 13 mjestu u Evropi, a po umiranju smo još niže, što je povoljnije u odnosu na zemlje u okruženju. Treba još intenzivnije raditi na sprovođenju ovih mjera koje je Ministarstvo zdravlja donijelo svojim programom i želi ga implementirati u svakom gradu u RS kako bismo još više poboljšali ovu situaciju. Ovom preventivnom mjerom mogu se otkriti promjene koje još uvijek nisu rak, a pregledima se može otkriti rak u potpuno ranoj fazi kada su žene izlječive”, kaže profesorica Mijović.

27653697_193659394554804_1853616567_o

Institutut za javno zdravstvo RS planira uvesti i drugu preventivnu mjeru, vakcinaciju djece. To je još uvijek u povoju, u razmišljanju. RS se nalazi u grupi zemalja koje su u pripremi,  koje žele sagledati sve mogućnosti, jer nisu samo finasije u pitanju, potrebno je sagledati rezultate studija u svijetu, ko bi sprovodio vakcinaciju, da li pedijatri ili ginekolozi.

 “ Za vakcinaciju za HPV virus koji je uzročnik raka grlića materice mi preduzimamo prve korake kako bismo digli svijest široj društvenoj zajednici kada su u pitanju institucije koje se bave ovim problemom, da se u narednom period uvede preporučeni tip vakcine. To znači, da roditelji mogu svojoj djeci dobrovoljno dati vakcinu, koja je u razvijenim zemljama obavezan tip vakcine”,  rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS, dr Miodrag Marjanović.

20180131_181250

Ono što je posebno zanimljivo je to,  što se većina pacijentkinja javlja kasno, iako je rak grlića materice jedini potpuno preventibilni karcinom. I u Foči je evidentno da se jako mali broj žene javlja na redovne preglede i rade Papanikolau testove. Od oko 6500 žena u Foči evidentiranih u Domu zdravlja na redovne ginekološke preglede javlja se samo oko 1500 žena.

Incidenca u RS iznosi oko 23 odsto što je poražavajuće, kaže dr Miroslav Ristanović, specijalista ginekolog Doma zdravlja u Foči.

“Mi se svake godine trudimo da na ovakav način kroz predavanja pozovemo sve žene na ginekološke preglede, bar jednom godišnje, gdje se karcinom grlića materice može otkriti u ranoj fazi kada je u potpunosti izlječiv.  Od ukupnog broja uzetih papa briseva 3 odsto su patoloških briseva. Pozivam  sve žene koje nisu radile testove poslednje tri godine i više da  dođu na pregled. Participacija za papa bris sa ovjerenom knjižicom je 4,20 KM , a  kolposkopski pregled je besplatan”, kaže dr Ristanović.

27707932_193655514555192_1599026676_o

Napominjemo, od ukupnog broja žena koje su prošle kroz ginekološku ambulantu Doma zdravlja u Foči u protekle tri godine šest žena je umrlo od invazivnog karcinoma grlića materice. To su žene koje nisu dolazile na redovne preglede, a ovaj podatak trebao bi da svim ženama bude poruka i apel da redovno, bar jednom godišnje obave ginekološki pregled kada će im se uraditi i papa nalaz.

Procjene su da će oko 80 odsto polno aktivnih žena u jednom periodu života biti inficirano nekim od tipova humanog papiloma virusa. Ovaj virus je vrlo raširen i prenosi se  tokom polnog odnosa, a  što jasno ukazuje da rizik od nastanka raka grlića materice započinje seksualnom aktivnošću žene i upozorava na važnost redovnih ginekoloških pregleda.