Pokušaj samoubistva spriječio vozač Hitne pomoći

Hrabrost i prisebnost vozača kola Hitne pomoći Doma zdravlja u Foči Miljana Pavlovića, spasili su protekle noći mušku osobu od pokušaja samoubistva.  Na mostu kod zgrade Opštine, očajni muškarac zakoračio je preko ograde s namjerom da okonča svoj težak život.

Vozeći kola Hitne pomoći preko mosta, vozač Miljan Pavlović spazio je mušku osobu koja je jednom nogom već zakoračila preko ograde u namjeri da skoči sa mosta i na taj način izvrši samoubistvo.

Reagujući prisebno i hrabro Miljan je zaustavio kola, iskočio iz njih i pritrčao nepoznatom čovjeku povukavši ga preko ograde. Višegodišnji rad u hitnoj pomoći naučio ga je da  u nepredvidivim situacijama sačuva razboritost i prisebnost, kako je i reagovao protekle noći, kaže Miljan Pavlović.

„Vraćao sam se sa Broda u 23 časa i primijetio sam na mostu pored zgrade Opštine da čovjek prelazi preko ograde. Zaustavio sam vozilo i viknuo, „ sačakajte, sačekajte“. Jedna noga mu je bila prebačena preko ograde, a drugu je namjeravao prebaciti. Kako sam mu govorio da stane on je pokrete ubrzao, potrčao sam prema njemu i uspio sam ga uhvatiti za ruke. On se i dalje opirao i govorio da ga pustim. U tom momentu naišao je momak na biciklu koji mi je pomogao da ga vratim“, kaže Miljan.

Teška životna situacija čovjeka natjera da okonča život. Neimaština, bolest i samoća, napuštenost od svih, prijatelja, rodbine, odbačenost od društva.

Doktor Igor Kapetanov, koji je protekle noći bio dežurni i Hitnoj pomoći Doma zdravlja u Foči,  nesrećnom čovjeku pružio je pomoć. Toplim razgovorom  pokazao je ljudskost i razumijevanje, a ne samo doktorsku etiku.

„To je neka tužna priča i drama koja se odigravala već godinama, a ovaj čin je vrhunac. Teško je bolestan, noga treba da mu se amputira, kaže da nema nikoga, živi u Sarajevu, a nema ni zdravstveno osiguranje. Pošto je porijeklom Fočak, došao je u svoj grad da se ubije, jer tu su mu i roditelji sahranjeni. Sve je isplanirao, šta će da ostavi na mostu, onako kako to i rade samoubice. Pismo je napisao i pripremio neke sitnice kako bi se znalo ko je on. Čak је, što je mene najviše dirnulo, oko zdrave noge zamotao novac, kako bi ga mogli, kada ga nađu, sahraniti. To je baš tužna priča“ , rekao je dr Igor Kapetanov.

Šezdesetdevetogodišnji muškarac, inicijala S.V. trenutno je zbrinut u Univerzitetskoj bolnici u Foči.

Izvor: Radio Foča