Počela primjena najnovijeg testa za prevenciju raka dojke i jajnika

 

U Domu zdravlja u Foči prije desetak dana počela je primjena najnovijeg testa za otkrivanje rizika za razvoj raka dojke i jajnika. Direktor Doma zdravlja Miroslav Ristanović ističe da se sereniti test radi na bezbolan način- brisom sluznice unutrašnje strane obraza, koji se šalje u laboratoriju u Ženevi.

“Testom se otkrivaju mutacije gena odgovorne za nastanak karcinoma dojke i jajnika”, rekao je Ristanović. Već godinu dana u fočanskom Domu zdravlja primjenjuje se i prenatalni trankviliti test za trudnice, kojim se, uzimanjem uzorka krvi, može znati da li beba ima rizik od prisustva hromozomskih poremećaja. Direktor Ristanović ističe da se ovim testom, koji je u Foči do sada uradilo 25 trudnica, izbjegava rizična amniocenteza.

“Iz nalaza krvi majke može se odrediti pol djeteta, kao i hromozomske i genetske aberacije. Za razliku od amniocenteze, kojom se uzima uzorak plodove vode, što nosi određeni rizik od spontanog pobačaja, ovaj test je bezbjedniji i njegova senzitivnost je 99,9 posto”, rekao je Ristanović.

On je dodao da se nalazi za oba ova testa nose u Švajcarsku, u laboratoriju kompanije Genoma, te da troškove ne pokriva Fond zdravstvenog osiguranja. Cijena je 590 evra za test kojim se utvrđuju mutacije gena odgovornih za pojavu raka i 690 evra za prenatalni test za trudnice.

18. februar 2016. Izvor: foca24.info