Besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska

  • Edit Widget
  • Duplicate Widget
  • Remove Widget

Povodom 14. novembra Svjetskog dana dijabetesa Udruženje dijabetičara Foča provodi akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska u saradnji sa Domom zdravlja Foča.Mjerenje šećera u krvi obaviće se 14. novembra u zgradi Doma zdravlja kao i u ambulantama na Brodu, Miljevini i Tjentištu u vremenu od 10 do 13 časova.

 Pozivaju se svi dijabetičari i članovi njihovih porodica kao i sva druga zainteresovana lica da provjere svoj šećer u krvi.O izvršenim mjerenjima šećera u krvi vodi se evidencija koja se dostavlja Udruženju.

Svjetski dan dijabetesa (World Diabetes Day) 14.novembar obeležava se u preko 160 zemalja, članica Ujedinjenih nacija, pod okriljem Međunarodne federacije za dijabetes (International Diabetes Federation, IDF) koja je u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom utemeljila ovaj datum 1991. godine.Od tada svake godine ovaj dan se obeležava sa ciljem da skrene pažnju kompletnog čovečanstva, a pre svega svih odgovornih u sistemu dijabetološke zaštite, kako u prevenciji, ranoj dijagnostici tako i liječenju obolelih.Šećerna bolest spada u red masovnih nezaraznih bolesti.